Balans met lichaam en geest

Als coach krijg ik vaker clienten die moeite hebben om in contact te komen met hun lichaam. Soms is dit dermate erg dat er fysieke klachten in het spel zijn omdat het lichaam aangeeft aandacht / verbinding nodig te hebben. Voorbeeld hiervan zijn: pees, been, maag, darmen, lever problemen.

Onze mentale kracht is hier regelmatig de valkuil in. De functie van onze mentale kracht is ons veilig te houden. De mentale kracht rekent op angst en controle om alles voorspelbaar te houden. Hierbij wordt van alles voor ingezet om je af te leiden / bezig te houden zodat er controle is. Dit varieert van pijn, angsten, emoties, gevoel, overtuigingen en nog veel meer. Deze zaken komen vanuit je bewustzijn maar ook je onderbewust zijn.

Dit wordt je ook vanaf jongs af aan aangeleerd en dit wordt op allerlei manieren extra ondersteunt door opvoeding, omgeving en wat je al in je onderbewustzijn hebt zitten. Op deze wijze kom je niet goed in contact met je lichaam, want jouw hoofd wil daar niet naartoe. Daar kan pijn zitten en er is chaos.

Dus je zult op een andere manier moeten gaan leren omgaan met emoties, gedachten en gevoel. Dit zijn in weze afleidingen om in contact te komen met jouw lichaam.

Je moet ruimte gaan creeeren voor deze signalen vanuit jouw lichaam door wanneer je een gedachte of emotie of gevoel "ervaart" dit even bewust mee te maken(zoals je kunt lezen in mijn vorige blogpost). Op deze wijze geef je het signaal de aandacht die het nodig blijft en blijf je in contact met je lichaam. Dit vereist een discipline en veel oefening maar op deze wijze verliest je hoofd langzaam "controle" en kan je steeds beter in contact blijven met jouw lichaam.

Onthoudt goed: Jouw hoofd zal elke angst, onzekerheid etc aangrijpen om je te laten nadenken, over bijvoorbeeld: waarom gebeurt dat iedere keer, waar komt het vandaan, is dit wel van mij? Laatste deze vragen / opmerkingen ook gewoon bewust even voorbij gaan. (ik ben hiermee begonnen door te zeggen ik accepteer deze gedachte etc)

Veel succes met oefenen.

#persoonlijke ontwikkeling #energiewerk #hsp