Overname van emoties kan alleen als jij het toelaat?!

Inleiding

Af en toe heb ik ineens “last” van een emotie die uit het “niets” lijkt te komen. Ik herken deze emotie niet altijd in combinatie met hoe ik mij op dat moment voel. Wellicht herken je dat? Dan kan het zijn dat je emoties overneemt van anderen.

Hoe kan je ermee omgaan?

- Onderzoeken of de emotie van jou of een ander is door te vragen is deze emotie van mij?

- Ruimte geven aan de emotie door bijv te zeggen: ik accepteer deze emotie. Daarna kan je onderzoek doen naar andere onbewuste emoties door te vragen: wat roept deze emotie nog meer bij mij op?

- Mindful aanwezig zijn bij de emotie door acceptatie van de emotie door dit uit te spreken.

- Aandacht brengen naar je ademhaling wanneer onverwachte emoties. opkomen.

- Proberen jezelf af te schermen door visualisaties te gebruiken zoals bijv een witte bol licht om jezelf heen of chakra’s tijdelijk afsluiten

Hoe doe ik dat?

Als mij dit “overkomt” geef ik de emotie ruimte. Naast de emotie de ruimte te geven vraag ik ook door naar de kern en aanverwante gevoelens.

Gedurende mijn zelfonderzoek komt er soms een persoon naar boven waar ik de emotie van heb overgenomen. Bij het door blijven vragen komt altijd iets in mezelf naar voren, zoals bijv. angst dat iemand weggaat als die persoon niet blij is of mij afwijst. Dit raakt bij mij een “helperssyndroom”. Langzamerhand krijg ik minder last van andermans emoties en mijn eigen onbewuste emoties.

Heb jij ook wel eens last van andermans emoties?

#persoonlijkegroei #persoonlijkeontwikkeling #emotie #prikkelverwerking #mindful #mindfulness #hsp #emoties #zelfontplooiing #zelfliefde