De impact van verlies van gecreëerde identiteiten

De negatieve impact van het verliezen van een identiteit, de afgelopen week had ik contact met één van mijn clienten die niet lekker ging. Het werk voelde niet goed meer te passen, een relatie met veel ups&downs en recentelijk verhuisd. Deze “identiteiten(werk en partner)” waren op het moment niet stabiel en door niet goed geland te zijn na de verhuizing stond alles op losse schroeven.

Hierdoor zat die persoon volop in de angst en het hoofd.

Bij verlies of aantasting van een identiteit (in dit voorbeeld: partner en werk) word je teruggeworpen op de basis, omdat er een “gat” ontstaat waar voorheen een stukje identiteit zat. Een paar voorbeelden zijn: het wegvallen van een relatie, met pensioen gaan na altijd 100 uur per week gewerkt te hebben, ontslagen worden, je ouders verliezen etc..

Na het aantasten of verlies van een identiteit volgt een confronterend proces aangezien er een gat is waar geen "controle of grip" op is en aangezien je vanuit jouw hoofd een natuurlijke behoefte hebt om dit gat z.s.m. op te vullen. Dit om maar niet in onzekerheid te zitten. Hierdoor schiet je extra snel in coping mechanismes en angsten.

Door mijn client te helpen, met ontspannen, de ontstane ladingen door het aantasten van de identiteiten en onverwerkte emoties e.d. op te lossen, kon de client de rust weer terugvinden en grip op de emoties. Door de onzekerheid rondom de identiteiten aan te pakken word jouw basis steviger en steeds vrijer van alle gecreëerde identiteiten (zoals ook ouder, kind, vriend of vriendin etc) en kan je steeds meer vanuit jouw kracht en authentieke ik het contact aan in plaats vanuit angst.

Welke identiteit is bij jou heel groot? Ik kan je hierbij helpen!