Diverse soorten Ego's

In het werken met mijn coachees en vanuit eigen ervaring heb ik inmiddels kennis mogen maken met diverse soorten Ego's. Het ego vanuit spiritualiteit gezien is het "hoofd" / de energie vanuit het mentale deel. Deze neemt diverse vormen aan en heeft als doel ons veilig te houden en dit gebeurt door "controle" te houden. Controle kan op diverse manieren tot uiting komen o.a. door te werken met schijnzekerheid en angsten om je af te leiden van jouw gevoel en contact met jouw lichaam. Het is mijn idee dat iemand die contact heeft met gevoel en lichaam in zijn kracht staat.

De 4 ego's die ik inmiddels tegengekomen ben zijn grofweg de volgende:

-    Intellectuele ego
-    Emotionele ego
-    Gevoels ego
-    Spirituele ego

De intellectuele ego is vrij bekend, hier versta ik als voorbeeld werken bij. Je denkt na over beslissingen, denkt na over verantwoordelijkheden en als je deze alleen voedt ben je erg "rationeel".

De emotionele ego zie je vaker in de vorm van emoties die je ego gebruikt om je onder controle te houden. Bijvoorbeeld als iemand je iets onrechtmatigs heeft aangedaan in jouw beleving. Bijvoorbeeld iemand krijgt de promotie / erkenning die jij verdient. Deze ego maakt gebruikt van rechtvaardigheidsgevoel, eerlijkheidsgevoel om je af te leiden van in contact blijven met je echte gevoel. (vaak de pijn van niet gezien worden)

De gevoels ego kan je zien aan dat mensen antwoorden geven als ik volg mijn gevoel waarmee ze in sommige gevallen voorbij kunnen gaan aan het mentale of emotionele deel. Hierdoor ontstaat de valkuil dat mensen "blind" hun intuitie volgen en in de volgende valkuil stappen van het ego stappen die dan continue intuitie activeert om jou af te leiden.

De spirituele ego kan ontstaan doordat spirituele mensen alleen op het positieve willen focussen en het negatieve "wegdrukken". Met als voor mij kenmerkend voorbeeld. De witte en de zwarte wolf met als boodschap geef alleen aandacht aan de witte wolf anders groeit het negatieve. In de basis natuurlijk goed, maar vergeet niet het "zwarte" deel te integreren als kan je ego je afleiden door alleen maar "positieve" dingen op jou te projecteren om je af te leiden.

Mijn intentie is alles wat ik voel / denk / ervaar te omarmen en toe te laten met als intentie het als een stroming te zien zonder te oordelen of iets positiefs / negatiefs is.

In welke ego herken jij jezelf?

#ego #persoonlijkeontwikkeling #energiewerk