Hoe een onderdrukte emotie tot perfectionisme kan leiden?

In allerlei aspecten van mijn leven kan ik last hebben van perfectionisme. Hierbij kun je denken aan: bij bordspellen het “perfect” willen doen, de perfecte ouder zijn, in relaties de perfecte partner, perfecte werknemer etc.

Dit perfectionisme ontstaat in mijn optiek niet zomaar. Belemmerende overtuigingen, negatieve ervaringen e.d. hebben hier invloed op en kunnen hier zelfs de oorzaak van zijn

Om te gaan onderzoeken wat mij hier in raakte ben ik gaan mediteren op het onderwerp perfectionisme en ben laagjes gaan afpellen. Dit leidde mij uiteindelijk tot een schoolherinnering in groep 3 of 4 waarin ik zie dat mijn klasgenoten braaf aan het werk gaan na instructie van de juf. Ik keek om mij heen en voelde mij immens verloren en verlamd. Om hulp vragen kwam niet in mij op. Dit had tot gevolg dat ik ben gaan afkijken bij een klasgenootje. Terwijl ik verbonden was met dit gevoel kwam ook een enorme drive / wil, dit wil ik niet meer ervaren!

Dit ben ik meerdere malen gaan doorvoelen, wat tot gevolg had dat de drive en wil om het perfect te doen minder is geworden. Ik probeer nu dingen zonder dat het perfect hoeft te zijn. En als ik het nu ervaar, doorvoel ik en pel ik af wat er nog meer geraakt is wat mijn perfectionisme triggert. Ik voel mij nu vrijer in dingen uitproberen en geniet daarvan.

Heb jij ook weleens last van perfectionisme? Hoe ga jij hiermee om?

#hsp #mindful #meditatie #persoonlijkeontwikkeling#persoonlijkegroei #zelfzorg #zen #mindfulness #energiewerk