4 soorten Ego's

In het werken met mijn clienten en vanuit eigen ervaring heb ik inmiddels kennis mogen maken met diverse soorten Ego's. Het ego vanuit spiritualiteit gezien is het "hoofd" / de energie vanuit het mentale deel. Deze neemt diverse vormen aan en heeft als doel ons veilig te houden en dit gebeurt door "controle" te houden door te werken met schijnzekerheid en angsten om je af te leiden van jouw gevoel en lichaam en totale integratie van wie je bent zodat jij in jouw kracht kan staan.

De 4 ego's die ik herken zijn:

-    Interlectuele ego
-    Emotionele ego
-    Gevoels ego
-    Spirituele ego

De interlectuele ego is vrij bekend, hier versta ik als voorbeeld werken bij. Je denkt na over beslissingen, denkt na over verantwoordelijkheden en als je deze alleen voedt ben je erg "rationeel".

De emotionele ego zie je vaker in de vorm van emoties die je ego gebruikt om je onder controle te houden. Bijvoorbeeld als iemand je iets onrechtmatigs heeft aangedaan in jouw beleving. Bijvoorbeeld iemand krijgt de promotie / erkenning die jij verdient. Deze ego maakt gebruikt van rechtvaardigsheid gevoel, eerlijkheidsgevoel om je af te leiden van in contact blijven met je echte gevoel. (vaak de pijn van niet gezien worden)

De gevoels ego kan je zien aan dat mensen antwoorden geven als ik volg mijn gevoel waarmee ze in sommige gevallen voorbij kunnen gaan aan het mentale of emotionele deel. Op deze wijze integreer je niet jouw gevoel in het totaal maar "beperk" jezelf tot 1 stroming. 

De spirituele ego is redelijk gewoon in de spirituele wereld, mensen focussen zich op een bepaalde energie waardoor ze alleen eigelijk nog steeds hun ego volgen omdat ze vasthouden aan 1 iets i.p.v. alles te laten. Zolang je blijft ontwikkelen en niet gaat focussen op 1 ding blijf je in contact met jezelf.
Ook op deze wijze integreer je niet maar focus je op 1 ding.

Wanneer je leert al deze aspecten van jezelf te integreren en te accepteren dat ze er zijn zonder dat je jezelf verliest blijf je in contact met jouw volledige zelf.

Welke ego heb jij het meeste last van?